Bloggpost image

2023-10-30

Mobilskolan - Instagram

Instagram är en populär social media-plattform som är användbar för en rad olika ändamål, exempelvis:

  1. Dela ditt liv: Instagram ger dig möjlighet att dela ögonblicksbilder och berätta din historia genom bilder och videoklipp. Det är en utmärkt plattform för att dokumentera och dela ditt dagliga liv, resor, händelser och minnen med vänner och följare.
  2. Inspiration: Du kan följa konton som inspirerar dig, vare sig det handlar om mode, mat, resor, konst eller andra intressen. Instagram är en oändlig källa till inspiration och kreativa idéer.
  3. Kommunikation och samhörighet: Instagram erbjuder interaktionsmöjligheter genom gilla-markeringar och kommentarer, vilket gör det till en plats för social interaktion och samhörighet. Du kan kommunicera med vänner, familj och andra användare över hela världen.
  4. Följa intressanta konton: Du kan anpassa ditt flöde genom att följa konton som intresserar dig. Detta kan vara allt från dina favoritkändisar och företag till hobbyister och kreativa personer.
  5. Utbildning och information: Instagram används också för att sprida information, nyheter och utbildningsmaterial. Många användare och organisationer använder plattformen för att dela kunskap och öka medvetenhet om olika ämnen.
Kom igång med Instagram
Ladda ned appen Instagram till din telefon via Google Play eller App Store beroende på vilken typ av telefon du har.När installationen är klar, öppna appen genom att trycka på "Öppna". Nu har du möjlighet att registrera dig och skapa ett konto. Om du redan har ett Facebook-konto kan du använda samma inloggningsuppgifter för att logga in på Instagram.
Börja använda

Om du klickar på "hemikonen" längst ned till vänster, tar du dig till bildflödet där du kan se alla de bilder som har lagts upp av dig själv och de du följer. Vanligtvis öppnas applikationen direkt i detta bildflöde när du startar den.

För att uttrycka din uppskattning för en bild, tryck på hjärtikonen som finns under bilden du gillar. Alternativt kan du dubbelklicka snabbt på själva bilden för att "gilla" den. Antalet gillningar för varje bild syns under själva bilden.

Genom att trycka på den lilla pratbubblan under bilden, öppnas tangentbordet och du kan skriva en kommentar om bilden. Denna kommentar är synlig för både personen som lade upp bilden och alla som tittar på den.

Om du vill rikta din kommentar till en specifik användare, skriver du användarens namn (@användarnamn) i din kommentarstext. Personen som är nämnd kommer då att få en notis om att de har blivit nämnda i en kommentar och kan enkelt klicka sig in på bilden för att se och läsa kommentaren.

 
Publicera en bild

För att publicera en bild, tryck på plus-ikonen till vänster om hjärtikonen högst upp på skärmen. Detta ger dig fyra alternativ:

  • Inlägg
  • Händelse
  • Filmrulle
  • Live

Om du väljer "Inlägg" och sedan lägger till en bild, har du möjlighet att justera bilden enligt dina preferenser. Du kan använda två fingrar för att zooma in eller ut, och du kan dra bilden upp, ner eller åt sidan genom att dra med ett finger. När du är klar, tryck på "NÄSTA" längst upp till höger.

Nu kommer du att se knappar längst ned på skärmen som erbjuder olika filter för att ge din bild olika effekter. Du kan experimentera genom att trycka på olika filter, som till exempel "Clarendon" eller "Mayfair". När du är nöjd med resultatet, tryck på "NÄSTA" uppe i högra hörnet.

Nu är det dags att lägga till en bildtext. Tryck på textfältet där det står "Skriv en bildtext" för att aktivera tangentbordet och skriva din önskade text.

Om du vill kan du också ange platsen där bilden togs. Det kan vara intressant för dina följare att veta. Tryck på "Lägg till plats." En lista med närliggande platser kommer upp som förslag, men du kan också manuellt skriva in en plats i fältet högst upp och välja ett alternativ från listan under skrivfältet.

Om det finns personer på bilden som har Instagram-konton, kan du "tagga" dem genom att trycka på "Tagga personer", och sedan trycka på var de befinner sig på bilden och skriva in deras användarnamn. När du har taggat de önskade personerna, tryck på den blå bocken uppe i högra hörnet.

När du är klar med din bild och text, tryck på "DELA" uppe i högra hörnet för att publicera bilden så att dina följare kan se den.

   
Vill du att ditt konto är privat?

Önskar du att inte alla ska ha åtkomst till dina bilder? Du kan göra ditt konto privat genom att justera inställningarna så att du själv måste godkänna de som vill följa dig och se dina bilder. Gå till din profil genom att trycka på ikonen längst ned till höger på skärmen, som ser ut som en liten gubbe. Här hittar du en översikt över dina uppladdade bilder, antalet följare du har och hur många du följer.

För att ställa in ditt konto som privat, tryck på de tre lodräta strecken längst upp till höger på skärmen för att öppna menyn. Bläddra något nedåt i menyn till du ser "Sekretess", och klicka på "Privat konto". Tryck på knappen bredvid för att aktivera det, och den kommer att färgas blå. Nu kommer endast de som du har godkänt att följa dig att kunna se dina bilder. Detta ger dig en bättre kontroll över vilka som kan ta del av dina bilder.

För att hantera följningsförfrågningar från andra användare, tryck på "Hjärtat" i menyen högst upp på skärmen. Där kommer du att se "Följarförfrågningar" högst upp. En kryss betyder att du nekar en följare att se dina bilder, medan en bock innebär att du godkänner användaren att ta del av dina bilder.

   
Hashtag #

Genom att inkludera en hashtag i bildtexten kan du ansluta din bild till en specifik kategori, vilket gör att bilden visas när någon söker efter ett specifikt ord.

Till exempel, om du har tagit en bild på din katt, kan du inkludera #katt i bildtexten. När någon sedan söker efter "#katt" i sökfältet kommer troligen ett flertal bilder på katter att dyka upp i resultaten, och tack vare den hashtaggen du använde kommer din bild också att vara med där.

På samma sätt kan du skapa en unik hashtag för ett evenemang eller en tillställning, vilket gör att alla gästers Instagram-bilder från tillställningen samlas under samma sökord.

En hashtag skrivs utan mellanslag eller specialtecken som ett enda ord. Till exempel, om det handlar om ett nyårsfirande på Storagatan i Malmö , kan du använda hashtaggen #nyårstoragatanmalmö.

Nu är du väl rustad för att ta kontroll över Instagram och uppleva inspirerande och vackra bilder.

Tillbaka