Bloggpost image

2023-10-30

Mobilskolan - Videosamtal

Att använda videosamtal är ett utmärkt verktyg som möjliggör kommunikation med både ljud och bild, vilket förbättrar kontakten med familj och vänner, oavsett var ni befinner er.

Det finns olika appar och tjänster för videosamtal som du kan hämta från Google Play eller App Store. En känd och populär app för iPhone användare är Face Time men om du vill kunna kommunicera med någon oavsett vilken sorts telefon personen har kan ni använda er av exempelvis WhatsApp och Facebook Messenger.

Förutom att skicka meddelanden har du möjlighet att ringa direkt till en eller flera av dina vänner, antingen med röstsamtal eller videosamtal. Det går även bra att ha gruppsamtal så ni kan vara flera som exempelvis önskar varandra en god jul.

Det fungerar som att använda telefonen, men du måste vara ansluten till internet via WiFi eller genom ett mobilnätet. I och med att samtalen och meddelandena görs med hjälp av data är de här apparna särskilt bra när du är ute och reser. Är du uppkopplad på ett wifi blir det exempelvis helt gratis att ringa hem istället för att betala en minutavgift för ditt samtal.

 

WhatsApp

 
Komma igång med WhatsApp Videosamtal

Om du vill använda WhatsApp för att ringa videosamtal, behöver du först ladda ned appen till din telefon om du inte redan har den installerad. Tryck på "Installera" och acceptera användarvillkoren. I nästa steg måste du ange ditt mobilnummer med landskoden och sedan bekräfta det genom att ange en kod som du kommer att få via SMS. WhatsApp kommer att begära tillgång till dina kontakter och andra telefonfunktioner, vilket du måste godkänna.

 
Ringa Videosamtal med WhatsApp

Gå till fliken "Samtal" längst upp i appen och tryck sedan på den gröna ikonen med en telefon och ett plus för att påbörja ett samtal.

Du kan även använda sökfunktionen för att hitta din kontakt och trycka på videosamtalets ikon bredvid deras namn för att starta ett videosamtal.

När du startar ett videosamtal kommer du att se dig själv automatiskt i kameran, precis som den person du pratar med kommer att se dig.

Du kan byta mellan fram- och bakre kameran genom att trycka på ikonen med en kamera och pilar längst ned i vänstra hörnet. Du kan också stänga av videon när som helst under samtalet genom att trycka på videons ikon i mitten av skärmen och övergå till ett röstsamtal.

Om du vill stänga av mikrofonen trycker du på mikrofonikonen längst ned till höger. Dessutom kan du lägga till fler personer i samtalet. För att göra detta under ett pågående samtal, tryck på ikonen med en kontakt och ett plus längst upp till höger på skärmen.

Här kan du ladda ned WhatsApp till din dator eller telefon

 

Messenger

Videosamtal med Messenger

Om du önskar använda Messenger direkt via Facebook, leta efter ikonen som liknar en pratbubbla med en blixt längst upp till höger på skärmen, strax till höger om sökfältet.

Om du inte redan har Messenger-appen installerad på din telefon, måste du börja med att installera den genom att följa anvisningarna.

Ditt konto och lösenord är desamma som för din Facebook-konto, och i Messenger kommer du att kunna se alla dina Facebook-vänner.

Välj en kontakt i appen genom att använda sökfältet. Därefter kommer du att hitta telefon- och videokameraikonerna längst upp till höger.

När du startar ett videosamtal kommer du automatiskt att se dig själv i kameran, vilket är vad personen på andra sidan ser.

Om du vill byta kamerautsikt, tryck på ikonen med kameran och pilar längst upp i högra hörnet. Du kan även stänga av videon när som helst under samtalet genom att trycka på videokameraikonen och växla till ett röstsamtal.

Om du vill tysta mikrofonen, tryck på mikrofonikonen. En annan underhållande funktion i Messenger är en ikon som ser ut som ett magiskt trollspö. Om du klickar på den kan du använda roliga filter på ditt ansikte under samtalet, allt från bedårande kaninöron till stora tecknade glasögon.

Om du vill inkludera en ytterligare person i samtalet, tryck på ikonen med en kontakt och ett plus längst ned på skärmen. Genom att trycka på kamerarullen längst ned till vänster på skärmen kan du ta skärmbilder under samtalet.

  Här laddar du ned Messenger

Tillbaka